Terugblik Nieuwe Energiedag Oost-Nederland

Terugblik Nieuwe Energiedag Oost-Nederland

Op 1 november jl. heeft het Bio-energie cluster Oost-Nederland (BEON) de Nieuwe Energiedag Oost-Nederland 2018 georganiseerd. CCS Energie-advies heeft op uitnodiging van de BEON één van de excursies verzorgd naar een project waar een combinatie van duurzame energie-opwekkingsmethodes werd tentoongesteld.

Onder het genot van een zonnetje werden de 50 deelnemers aan de excursie ontvangen op het melkveebedrijf Mts Nijkamp-Marsman in Bathmen. Dit bedrijf is door CCS Energie-advies als eerste voorzien van een installatie die mono-mestvergisting combineert met mestraffinage (Bio-NP). Biogas, dat wordt geproduceerd uit bedrijfseigen mest, wordt op locatie toegepast om de uiteindelijke mestafzet van het bedrijf te reduceren.

Het aanwenden van dierlijke mest op het land is gelimiteerd aan stikstof- en fosfaatnormen. Het  teveel aan deze mineralen moet tegen betaling worden afgevoerd. Aan de andere kant wordt er kunstmest ingekocht om het land verder te bemesten. Deze kosten zijn markt onderhevig en kunnen snel oplopen.

Met mestraffinage wordt de minerale stikstof in mest omgezet in een stikstofkunstmest. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten; zowel de mestafzet als de inkoop van kunstmest wordt gereduceerd. Het fosfaat wordt daarnaast tot een geconcentreerde fosfaatmeststof verwerkt, die vervolgens in een veel kleiner volume kan worden afgevoerd. Door voornamelijk fosfaat  af te voeren blijft de organische droge stof in de mest zoveel mogelijk op het bedrijf.

Onder de deelnemers bevonden zich zowel beleidsmakers als boeren die  de installatie met veel enthousiasme bekeken. Daarbij hebben enkele boeren interesse getoond in de Bio-NP als mogelijke oplossing voor het mestprobleem op hun eigen bedrijf.

Heeft u interesse in deze innovatieve installatie, of wilt u meer informatie over de Bio-NP? Onze consultant Gijs van Pruissen informeert u graag. Neem contact met ons op via 0570-667000 of via vanpruissen@ccsenergieadvies.nl.

Over dit artikel

20 november 2018 / Auteur: Ing. Robert Wassenaar

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief