Hoe het rapporteren over duurzaamheid (CSRD) bijdraagt aan toekomstbestendig ondernemen

Hoe het rapporteren over duurzaamheid (CSRD) bijdraagt aan toekomstbestendig ondernemen

Van burgers en bedrijven verwacht de overheid dat we goed passen op ‘moeder aarde’, ‘op elkaar’ en ‘op de samenleving’. Steeds meer bedrijven implementeren duurzaamheidsbeleid en rapporteren hier jaarlijks over in hun jaarverslag. Denk hierbij aan maatschappelijke vraagstukken zoals milieuvervuiling, klimaat, biodiversiteit, energiebesparing, voedselproblematiek en CO²-reductie. Met de nieuwe Europese richtlijn CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), worden bedrijven verplicht om jaarlijks te rapporteren en hiermee gestimuleerd om een duurzamere strategie te gaan voeren.

Voor wie geldt de CSRD? En wat is de impact op het MKB?
De CSRD is momenteel van toepassing voor alle beursgenoteerde bedrijven en voor grote organisaties die voldoen aan twee van drie grootte-criteria’s, namelijk:
* >250 medewerkers
* >50 miljoen omzet
* >25 miljoen balanstotaal

Naar schatting zullen in Nederland vanaf het jaar 2025 zo’n 3000 bedrijven onder deze richtlijn vallen, terwijl vanaf 2026 het MKB aan de beurt is om via een MKB-standaard beknopt verslag te doen van duurzaamheidsactiviteiten.
Toch zullen MKB-bedrijven al zeer binnenkort met de impact van de CSRD te maken krijgen, omdat grote bedrijven in het verslag moeten weergeven hoe hun hele keten presteert op het gebied van duurzaamheid. Zij vragen daarom bij hun kleinere leveranciers om informatie die zij zelf nodig hebben voor hun eigen duurzaamheidsrapportage. Je kunt dus vragen verwachten van je grotere klanten die jouw producten afnemen.

Waarover rapporteren?
De inhoud van het duurzaamheidsverslag is sterk afhankelijk van de branche. Belangrijk is om in te gaan op die duurzaamheidsontwikkelingen die leiden tot risico’s of kansen voor jouw bedrijf. Je kunt denken aan waterschade, droogteschade of CO²-heffingen. Daarnaast wordt verslag gedaan op welke wijze het bedrijf in het verslagjaar is omgegaan met ‘mens en milieu’. Dit kan variëren van ontwikkeling van medewerkers, omgang met afval tot de totale CO²-uitstoot van je bedrijfsprocessen.

Wat moet ik nu doen als MKB-er?
Zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt om de vragen van grotere klanten te beantwoorden. De ervaring leert dat het één of twee verslagjaren duurt om de opzet van deze informatie volledig uit de systemen van een bedrijf te krijgen. Wij adviseren om nu al te beginnen met het identificeren van belangrijke thema’s, het stellen van doelen en het verzamelen van data ter ondersteuning van je rapportages. Maak daarbij gebruik van praktische standaarden in de markt zoals de CO²-prestatieladder, ISO-26000 of de MVO-Monitor.

Zelf doen, of hulp nodig?
Als je aan de slag gaat met het rapporteren over duurzaamheid kost dat tijd, maar levert het je onderneming veel op. Dit is zeker het geval, als je de rapportage ziet als een kans om klanten, leveranciers en medewerkers te binden. Ben je op zoek naar een kritische blik, advies of een paar extra handen? Maak gebruik van de expertise van CCS Energie-advies om op haar bekende praktische manier focus aan te brengen in je duurzaamheidsvragen. Wij zorgen voor begrijpelijke CSRD-informatie en een helder duurzaamheidsverslag.

Wil je meer weten over hoe CCS jou kan ondersteunen bij jouw duurzaamheidsrapportage? Neem vandaag nog contact met ons op! Bel ons op 0570 – 66 7000 of e-mail ons naar info@ccsenergieadvies.nl. Wij staan voor je klaar.

Over dit artikel

30 juli 2024 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief