Met de winter en een hoge energierekening voor de boeg, heeft de regering besloten om een deel van de rekening van Mkb’ers over te nemen. Ook blijft de overheid verduurzaming stimuleren door middel van verschillende subsidieregelingen.
Tijdelijke regeling voor klein- en grootverbruikers
Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor kleinverbruikers in. Dit levert voor een klein bedrijf al snel een kostenbesparing op van €2500. Voor grotere verbruikers komt er een Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). De tegemoetkoming kan oplopen tot €160.000. Vanaf 21 maart 2023 kan men zich hiervoor aanmelden.
Subsidies die beschikbaar zijn voor bedrijven
De tegemoetkomingen zijn een tijdelijke regeling. Tijdens deze tijdelijke regelingen kun je de tijd goed gaan gebruiken om zelf aan de slag te gaan met verduurzamen. Hiermee wordt je bedrijf toekomstbestendiger en onafhankelijker van de energiemarkt. Dit vraag uiteraard de nodige investeringen, die gelukkig deels gesubsidieerd worden door de overheid. Enkele subsidies die beschikbaar zijn voor bedrijven zijn: ISDE (subsidie voor erkende maatregelen) en VEKI (industrie investeringen met een terugverdientijd langer dan 5 jaar). Verder bestaan er verschillende fiscale aftrekregelingen voor energiebesparende maatregelen zoals: EIA (Energie Investering Aftrek), KIA (belastingvoordeel duurzame energie), MIA (Milieu Investering Aftrek) en Vamil (Willekeurige Afschrijving Milieu-investering). Ook zijn er verschillende lokale en regionale subsidies die ingezet kunnen worden voor het verduurzamen van je bedrijf. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op de website van de verschillende provincies.
Wist je dat CCS ook kan helpen bij het aanvragen van de subsidies? Onze subsidie adviseur gaat graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.
Over dit artikel
24 november 2022 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen