Bio-HUB Oxe Geeft Gas: biogas van de boerderij

Project

Bio-HUB Oxe Geeft Gas: biogas van de boerderij

Werken aan de boerderij van de toekomst

Agrariërs die naast het runnen van hun veeteeltbedrijf ook energieleverancier zijn; volgens velen is dit de landbouw van de toekomst. Groen gas leveren door middel van mestvergisting is niet alleen een nieuwe bron van inkomsten voor de boerderij, maar draagt ook bij aan energietransitie én het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland. Kortom, een win-winsituatie.

In de bv Oxe Geeft Gas (OGG), winnaar van de 2022 Global Goals Award, werken vijf melkveehouders en drie lokale leveranciers in een zogenaamde ‘Bio-HUB’ samen aan de productie van biogas op de boerderij. Alle vijf de melkveehouders vergisten rundveemest van hun eigen boerderij. Bij deze vergisting ontstaat biogas, een duurzaam alternatief voor aardgas. Het geproduceerde biogas wordt vanaf de vijf boerderijen via een pijpleiding naar een centrale Bio-HUB getransporteerd. Van daaruit wordt het gezamenlijk geproduceerde gas verder vervoerd naar de eerste afnemers: For Farmers en de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Bekijk hier een leuk filmpje dat hierover gemaakt is!

Doel van het project

WarmtevisieVerduurzaming van de landbouw, een alternatief leveren voor aardgas én bijdragen aan het terugdringen van de stikstof- en methaanuitstoot zijn een paar doelen van dit project. Verder is het toekomstbestendig maken van de boerderij een belangrijk doel en natuurlijk de koppeling van lokale landbouw aan lokale industrie.

Wat levert de Bio-HUB op?

De Bio-HUB in Oxe is vanaf medio 2022 volledig gereed om biogas te leveren. De HUB kan dan 600.000m³ aan aardgasequivalent produceren per jaar. Dit is voldoende om 400 huishoudens te verwarmen. Deze video laat mooi zien hoe de Bio-HUB in de praktijk werkt.

Mono-mestvergisting op boerderijschaal

Eén van de deelnemers aan de Bio-HUB Oxe Geeft Gas gaat nog een stapje verder. Op zijn erf is behalve de vergister ook een Bio-NP-stikstofstripper en een eendenkroosvijver aangelegd. Een voorbeeld van mono-mestvergisting op boerderijschaal. Lees meer over dit project op de projectpagina van Nijkamp.

Opening OGG

Met een luide maar ‘groene’ knal is op donderdag 20 april 2023 de Bio-HUB van vijf melkveehouders uit buurtschap Oxe (Deventer) officieel in gebruik genomen. In onderstaand filmpje van Nieuwe Oogst een samenvatting van deze fantastische dag!

Bio-HUB Oxe Geeft Gas in het nieuws

Meer weten?

Bekijk hier meer informatie over Oxe Geeft Gas en de Bio-HUB. Heb je andere vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden van de Bio-HUB? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.

Bekijk ook onze andere projecten op het gebied van mestvergisting:

 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief