Biogas Hoge Hexel: mono-mestvergisting op boerderijschaal

Project

Biogas Hoge Hexel: mono-mestvergisting op boerderijschaal

Biogas uit bedrijfseigen varkensmest

Biogas Hoge Hexel

Mono-mestvergister in Hoge Hexel

In samenwerking met varkenshouderij Tijs uit Hoge Hexel, bouwden we een vergister op boerderijschaal. Deze installatie op het erf van de familie Tijs is de grootste boerderijschaal mono-mestvergister van Nederland.

De input voor het vergistingsproces bestaat uit bedrijfseigen varkensmest, aangevuld met varkensmest van vier boerderijen uit de buurt. De installatie produceert 40m³ groen gas per uur. Dit komt jaarlijks neer op 3.200 MWh. Het opgewerkte groen gas wordt ingevoed op het nabijgelegen aardgasnet. Hiermee is de productie en levering van biogas door de boerderij een feit!

Doel van het project

Behalve aan de verduurzaming van landbouw en het toekomstbestendig maken van de boerderij, draagt mono-mestvergisting ook bij aan de energietransitie in Nederland. Met behulp van varkensmest verduurzamen we in principe onze maatschappij. Biogas Hoge Hexel levert namelijk groen gas aan het gasnet. Met andere woorden: ze produceren een groen alternatief voor aardgas. Door van dit alternatief gebruik te maken, vergroenen en verduurzamen we het gasverbruik in Nederland.

Warmtepomp vervangt houtsnipperinstallatie, varkens verwarmen vergister

Varkens verwarmen vergisterDe vergistingsinstallatie is gebouwd naast de varkenshouderij en maakt gebruik van een Bio-Up. Het bijzondere aan deze installatie is dat er een warmtepomp op aangesloten zit waar voorheen een houtsnipperinstallatie werd gebruikt. Deze warmtepomp gebruikt de warmte van de varkens uit de stal om de vergister op de juiste temperatuur (38°C) te houden. Dit is wederom een typisch voorbeeld van circulariteit in de agrarische sector; alle energie wordt hergebruikt. Dankzij deze innovatie wordt het vergistings- en biogaswinningsproces nog duurzamer.

Wat levert mono-mestvergisting op?

De mono-mestvergister produceert jaarlijks genoeg groen gas om zo’n 240 huishoudens van groene energie te voorzien.

Biogas Hoge Hexel in het nieuws

Meer weten?

Heb je vragen over dit project, of ben je ook geïnteresseerd in mono-mestvergisting? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.

Bekijk ook onze andere projecten op het gebied van mono-mestvergisting:

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief