Duurzaam koelen en verwarmen in het Crystal house PC Hooftstraat.

Project

Duurzaam koelen en verwarmen in het Crystal house PC Hooftstraat.

Het Crystal House in de PC Hooft straat in Amsterdam spreekt enorm tot de verbeelding. De gevel van het pand , waarin het luxe modehuis Chanel is gevestigd, heeft dezelfde allure als het merk. De eerste twee verdiepingen van het pand zijn volledig opgetrokken uit glazen bakstenen, waardoor de gevel van kristal lijkt. Dit architectonische hoogstandje van de Winny Maas is daarnaast voorzien van een door CCS ontworpen duurzame klimaatoplossing om het pand in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen.

Warmte in de bodem opslaan

Door de grote licht en warmte-inval via de glazen voorgevel, wordt het pand in de zomer zo warm dat er behoefte is aan koeling. De warmte wordt in de zomer weg gekoeld naar de bodem en daar opslagen. Hiervoor zijn in de bodem 9 lussen geboord tot 170 meter diepte. In de winter wordt deze warmte gebruikt om de winkel, maar ook de bovengelegen appartementen te verwarmen. Een extra verwarming van het cv-water vindt plaats met warmtepompen, zodat er altijd een optimaal binnenklimaat ontstaat.

Energiebesparing

Een bijkomend voordeel is dat de warmtepomp in de zomer ook nog ingezet wordt om te koelen. Een ideale combinatie, die leidt tot dit duurzame klimaatsysteem. De installatie bespaart 3000 m3 aardgas per jaar en ook nog eens 7.500 kWh aan elektriciteit.
Een ander voordeel is dat het traditionele koelsysteem met condensor, die vaak met de nodige herrie de warmte in de omgeving dumpt, wordt vermeden. Naast een duurzame oplossing zorgt het klimaatsysteem ook voor minder geluidsoverlast.
Dit unieke systeem is een voorbeeld in de branche en hiermee is Crystal house een absolute voorloper.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief