ICaRE4Farms

Project

ICaRE4Farms

ICaRE4FarmsMinder broeikasgassen en meer groene energie in noordwest Europa. Dat is het doel van het project ICaRE4Farms. Met partners uit Ierland, Groot-Brittannië, België, Frankrijk en Nederland wordt er gewerkt aan een oplossing. Die oplossing is te vinden in zon-thermische energie. Wanneer de landbouw in noordwest Europa meer gebruik gaat maken van deze groene energie zijn er veel mogelijkheden. Zon-thermische energie is namelijk een prima energiebron voor het verwarmen van water en kan veel fossiele energiebronnen op termijn vervangen. Zo kan één zon-thermisch paneel in één jaar wel 500 kilo aan CO2 besparen.

Werkt zon-thermische energie?

Zeker! ICaRE4Farms geeft als voorbeeld een Franse boerderij die een aantal jaar geleden de overstap heeft gemaakt. De boerderij produceert veevoer, wat veel energie kost. Twee keer per dag moest 800 liter water verwarmd worden, waarvoor de boerderij een gasboiler gebruikte. Om dit water te verhitten hadden ze per jaar zo’n 4,4 ton aan gas nodig, wat een flinke kostenpost was. Een installatie van een van de partners, Feng Technologies, heeft hier verandering in gebracht. Het zon-thermische systeem bestaat uit vier modules en maakt gebruik van drie soorten zonne-energie: direct zonlicht, verstrooid licht (wanneer er wolken tussen zitten) en gereflecteerd zonlicht. Hierdoor werkt de installatie altijd, ook wanneer de zon achter de wolken zit.

Door deze installatie gebruikt de boerderij nu nog maar 2,8 ton aan gas per jaar. Daarnaast bespaart de installatie zo’n 6 ton CO2 per jaar. Het doel van ICaRE4Farms is dat er de komende jaren veel meer van dit soort installaties bij komen. Over tien jaar moeten er 1000 actieve zon-thermische installaties in noordwest Europa zijn.

De toekomst van ICaRE4Farms

CCS Energie-advies is één van de Nederlandse partners van het project en werkt graag mee aan het verduurzamen van de landbouw. In Nederland zijn we al bezig met zon-thermische energie, dus een Europees project is een logische stap! Voor ICaRE4Farms zullen wij in Nederland een pilot gaan draaien. In deze pilot willen we een zon-thermische installatie gebruiken om een mestvergister van warm water te voorzien. Samen met Feng Technologies gaan wij deze installatie plaatsen om te kijken naar de werkbaarheid. Via deze projectpagina houden wij jullie natuurlijk op de hoogte van ontwikkelingen binnen dit mooie Europese project!

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief