Noaber

Project

Noaber

Noaber: onderzoek naar optimalisering van monomestvergisting

Vorig jaar is onder de naam “Noaber” een onderzoek gestart naar het optimaliseren van monomestvergistingssystemen. Deze naam is niet voor niks gekozen, en heeft een mooie dubbele betekenis. Noaber betekent namelijk buurman in Oost-Nederland, maar staat ook voor Naar Oost Nederlandse Agro Biogashubs En ciRcularieit. Het project kijkt vooral naar de werking van de biogashub in Noord Deurningen en naar de biogashub in ontwikkeling in Bathmen. Hogeschool Saxion voert het grootste deel van het onderzoek uit. CCS Energie-advies levert binnen het project de technische ondersteuning.

In Noord Deurningen is de energiecoöperatie IJskoud nauw betrokken bij het project, omdat zij het biogas leveren voor het project. Ook in Bathmen werkt er een energiecoöperatie mee aan het project: Oxe Geeft Gas (OGG). Beide coöperaties zijn niet alleen belangrijk voor de voortgang van het project, maar zijn natuurlijk ook zeer geïnteresseerd in de resultaten van het project. Het doel van het project is om de businesscase achter de biogasproductie te verbeteren. Op dit moment is het individueel produceren van biogas namelijk niet rendabel voor kleine veehouders. Samenwerking, in de vorm van bijvoorbeeld IJskoud of OGG kan wel. Daarom zijn biogashubs zo interessant en werken beide coöperaties mee aan het project.

Het onderzoek

Het onderzoek is zeer breed opgezet. Alle aspecten van het vergistingsproces en het leveren van biogas aan derden komen aan bod. Niet alleen kijkt het onderzoek naar de organisatorische aspecten, maar ook de werking van vergisters en biogashubs in de praktijk is een belangrijk onderwerp. Voor OGG is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de leerpunten om er zo achter te komen welke optimalisaties ter plekke uitgevoerd kunnen worden.

Specifieke technische kwesties komen ook aan bod binnen het onderzoek. Een bekend probleem bij het vergisten van mest is namelijk de aanwezigheid van waterstofsulfide (H2S) in het biogas. Project Noaber onderzoekt op welke manieren het mogelijk is om dit schadelijke gas in het vergistingsproces te verwijderen. De accenten binnen dit onderzoek liggen op het opvangen van pieken en het zoeken naar een alternatief voor een actief koolfilter. Andere onderzoeksvelden richten zich op de inrichting van een biogashub. Hoe kunnen bijvoorbeeld vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden? En wat is de beste manier om de nuttig toegepaste warmte te meten? Hoe vangen we de zomerdip op de beste manier op? Noaber kijkt bij het beantwoorden van al deze vragen ook naar de mogelijkheid van bijvoorbeeld een grasdrooginstallatie.

Het onderzoek binnen project Noaber zal in totaal drie jaar duren en speelt een belangrijke rol in het op rendabele wijze exploiteren van kleinschalige vergistingsinstallaties. Het project hoopt de toekomst van biogashubs rooskleuriger te maken en twijfels bij veehouders weg te nemen. Via deze projectpagina zullen we jullie op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en ander nieuws!

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief