Tanken bij de Boer

Project

Tanken bij de Boer

Om een echte duurzame landbouw te kunnen realiseren, moet er eerst een ander probleem worden opgelost: duurzaam transport. Landbouw maakt nou eenmaal veel gebruik van voertuigen zoals tractoren en deze machines rijden op diesel. Daarom is CCS Energie-advies jaren geleden al begonnen met het ontwerpen van een tractor die op duurzame brandstof rijdt: biogas in plaats van diesel. Boeren kunnen de tractor bijvullen op de boerderij zelf, omdat het biogas daar ook vandaan komt. Maar het kan altijd beter! De volgende stap zou een volwaardig tankstation zijn, waar klanten biogas kunnen tanken. Niet alleen de boer profiteert dan van de situatie, maar ook omwonenden kunnen profiteren van duurzaam transport. Hier werkt CCS op dit moment aan onder de naam Tanken bij de Boer.

Dit tankstation is er daadwerkelijk gekomen, op proefboerderij De Marke van Wageningen University and Research Group (WUR). Het tankstation is aan het begin van dit jaar geopend. Een bedrijf uit de toekomst is dus werkelijkheid geworden! CCS helpt bij dit project door te laten zien hoe op efficiënte en relatief goedkope wijze zo’n tankstation gebouwd en onderhouden kan worden.

Omroep Gelderland heeft met het programma Groene Koppen een leuke reportage gemaakt van het project op proefboerderij De Marke. Die uitzending kun je hieronder terugkijken!

Centraal in dit project staat onze eigen Bio-UP. Door mest van melkveehouders te vergisten en daarna met behulp van de Bio-UP op te waarderen van biogas naar groen gas, kunnen mensen met het gas tanken. Het tankstation bestaat uit een voorraad biogas die op peil gehouden wordt. Door het groene gas te comprimeren tot 250 bar is het mogelijk om het op te slaan. Zo kan het tankstation eenvoudig reageren op fluctuaties in de vraag en het aanbod van groen gas. Het tanken van biogas moet natuurlijk niet ingewikkelder zijn dan het tanken van benzine of diesel. In dit artikel beschrijft René hoe we dat hebben opgelost door te werken met drukverschillen.

Drie schakels

Er zijn dus drie schakels in dit proces naar duurzaam transport. Een vergister om biogas uit mest te kunnen onttrekken, een Bio-UP om het biogas op te waarderen naar groen gas, en tot slot een tankstation dat dit groene gas levert aan klanten. Zo kunnen consumenten gaan tanken bij de boer, om zo mee te werken aan een duurzamer Nederland. Met het project Tanken bij de Boer hebben we al laten zien dat dit op kleine schaal haalbaar is. Maar voor de toekomst is het natuurlijk interessant om dit ook op grotere schaal toe te passen. Daarom zullen we op deze pagina nieuwe ontwikkelingen delen en jullie updaten over de status van het eerste tankstation.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief