Tanken bij de Boer

Project

Tanken bij de Boer

Om een echte duurzame landbouw te kunnen realiseren, moet er eerst een ander probleem worden opgelost: duurzaam transport. Landbouw maakt nou eenmaal veel gebruik van voertuigen zoals tractoren en deze machines zijn vaak erg vervuilend. Daarom is CCS Energie-advies jaren geleden al begonnen met het ontwerpen van een tractor die op duurzame brandstof rijdt: biogas in plaats van diesel. Boeren kunnen de tractor bijvullen op de boerderij zelf, omdat het biogas daar ook vandaan komt. Maar het kan altijd beter! De volgende stap zou een volwaardig tankstation zijn, waar klanten biogas kunnen tanken. Niet alleen de boer profiteert dan van de situatie, maar ook omwonenden kunnen meewerken aan duurzaam transport. Hier werkt CCS op dit moment aan onder de naam Tanken bij de Boer.

Dit tankstation gaat er daadwerkelijk komen, en wel op proefboerderij De Marke van Wageningen University and Research Group (WUR). CCS helpt bij dit project door te laten zien hoe op efficiënte en relatief goedkope wijze zo’n tankstation gebouwd en onderhouden kan worden.

Centraal in dit project staat onze eigen Bio-UP. Door mest van melkveehouders te vergisten en daarna met behulp van de Bio-UP op te waarderen van biogas naar groen gas, kunnen mensen met het gas tanken. Door het groene gas te comprimeren kan het worden opgeslagen, waardoor boeren een voorraad kunnen maken. Dit zou kunnen helpen in het geval van een mestoverschot.

Er zijn dus drie schakels in dit proces naar duurzaam transport. Een vergister om biogas uit mest te kunnen onttrekken, een Bio-UP om het biogas op te waarderen naar groen gas, en tot slot een tankstation dat dit groene gas levert aan klanten. Zo kunnen consumenten gaan tanken bij de boer, om zo mee te werken aan een duurzamer Nederland.

Nieuws

Het tankstation op de Marke is operationeel. Volgend jaar in januari zal er een officiële opening zijn. Tegen die tijd zullen we op deze pagina meer informatie opnemen om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen! Begin dit jaar schreven we al een keer eerder over dit project. Dat artikel kunt u hier lezen!

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief