Blog: 1,5 graad temperatuur stijging en een tekort aan energie

Blog: 1,5 graad temperatuur stijging en een tekort aan energie

Ik was bij een lezing van Heleen de Coninck bij het Science cafe in Deventer. Zij stelde in haar lezing het volgende:

Onder de 1,5 graad temperatuurstijging blijven: ‘Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog’

Dit heeft zij in opdracht van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uitgewerkt. Een mooi verhaal. De huidige opwarming is al 1 graad en we merken nu de effecten. We zien meer weerextremen en een stijgende zeespiegel. Wat te doen om dit te beperken door de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden.  Als we niets doen zullen wij vermoedelijk tussen 2030 en 2050 1,5 graad stijging bereiken. Om het tot 1,5 graad te beperken zal in 2050 de totale wereld geen CO2-emissie dienen uit te stoten. Dit lijkt mij weinig realistisch omdat de helft van de mondiale toename van CO2-emissie de afgelopen 20 jaar uit China en India komt. Voor een minder drastische daling van de CO2-emissie heeft de IPCC een alternatief ontwikkeld.

Link met onze installatie

De uitgestoten CO2 wordt gecompenseerd met CO2 afvangen en ondergronds opslaan en het vastleggen in mineralen. Mogelijk bedenken wij nieuwe technieken hiervoor in 2050. Een interessante denkwijze.  Ik moest tegelijk denken aan onze Bio-Up. Dit is onze installatie waar wij biogas van bijvoorbeeld mest opwaarderen naar groen gas. Het idee is om deze grootschalig in de landbouw uit te rollen. Elke boer zijn eigen Bio-Up. Hier komt nu 40% CO2 bij vrij en dit kan eenvoudig afgevangen worden. Alleen is dit nu nog niet economisch haalbaar.

Verder was er laatst nog een oproep van BP dat er een tekort aan energie in 2040 komt, als wij niet miljarden investeren in olie & gas. Tja, dat kan ik onvoldoende beoordelen. Duidelijk is dat je naast duurzaam ook maximaal moet inzetten op besparen en energiezuinige technieken. Aan de andere kant zie ik ook de grote toename van het energiegebruik in China en India. Wij kunnen die landen moeilijk ontzeggen dat zij ook een graantje willen meepikken in de groei naar meer welvaart en welzijn. Maar laten wij dan wel zorgen dat de uitgestoten CO2 wordt afgevangen en opgeslagen in bijvoorbeeld lege gasvelden. Jammer dat BP daar niets over zegt. En wat mij betreft mag dan zeker de concurrentie met duurzame energie worden aangegaan, als uiteraard de opslag van CO2 maar veilig is. Dan is er echt sprake van schone energie.

Over dit artikel

29 april 2019 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief