Blog: Accu’s de heilige graal

Blog: Accu’s de heilige graal

De productie van elektriciteit wordt steeds voordeliger. Zonnepanelen leveren nu al elektriciteit voor 7 tot 10 cent per kWh en windmolens al voor 5 cent per kWh. Er is dan ook een debat over gratis energie. De vraag die echter blijft is, wat doen wij als het niet waait in de nacht. Dan is er geen energie uit deze bronnen en zijn wij aangewezen op andere bronnen. Kan dit worden opgelost door accu’s die zo goed zijn dat zij voldoende elektriciteit kunnen opslaan?

De opslagkosten zijn de afgelopen 10 jaar gedaald van € 600,- per kWh tot € 140,- per kWh nu volgens hoogleraar Jan Lagendijk. De verwachting is dat deze daling de komende 5 jaar doorzet tot € 50,- tot € 70,- per kWh. Nog belangrijk dan de kosten, is het feit dat nieuwe accu’s bijna onbeperkt gebruikt kunnen worden. De toonaangevende producent van elektrische auto’s, Tesla, geeft aan dat zijn batterijen in 2025 meer dan 5000 keer geladen kunnen worden. Een eenvoudige rekensom leert dan dat de kosten dalen tot € 0,01 per kWh. Zelfs als deze kosten het dubbele of driedubbele zijn omdat ook de installatiekosten meegenomen moeten worden, dan nog zijn de kosten laag. In de onderstaande figuur staat de totaalprijs weergegeven van grootschalige systemen.

Dit klinkt fantastisch. Binnenkort kunnen wij dus van het elektriciteitsnet af! Nu leert een check op het internet dat een thuisaccu nog rond de € 500,- per kWh kost. Als wij uitgaan van een levensduur van 10 jaar (garantietermijn) dan zijn de kosten € 50,- per kWh per jaar. Als wij deze accu 200 keer per jaar gebruiken, dan zijn de kosten nog altijd € 0,25 per kWh. Best aanzienlijk, dus voor onze thuissituatie duurt het nog even voordat het rendabel wordt. Echter gezien de ontwikkelingen op gebied van accu’s is dit geen onmogelijk scenario. 20 jaar geleden hadden wij ook niet verwacht dat zonnecellen zo voordelig zouden worden.

Wat betekent dit voor de energievoorziening in de toekomst? Dat is lastig te zeggen. Persoonlijk geloof ik erg in modulaire oplossingen, omdat deze snel in prijs kunnen dalen. Door oplossingen in standaard modules te ontwikkelen, bereik je de maximale kostenvoordelen. Een goed voorbeeld daarvan zijn PV zonnepanelen.

Dat over 10 jaar elk huis zijn eigen accu heeft en in de zomer, lente en herfst zelfvoorzienend wordt voor energie lijkt mij een realistisch scenario. Wat dan overblijft zijn de koude winternachten. Goed isoleren is altijd belangrijk en tja, dan is groen gas en waterstof voor de winterdag toch nog niet zo’n gek idee. De gasopslagen voor de opslag van groen gas hebben wij al en gelukkig waait het harder in de winter, zodat wij dan overtollige elektriciteit in waterstof kunnen omzetten. Vanuit CCS werken wij met onze systemen hard aan dit toekomstbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

Over dit artikel

23 november 2020 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief