Blog: de groene energie aflaat

Blog: de groene energie aflaat

Vroeger kocht je een aflaat van de paus om in de hemel te komen. Wiebes koopt aflaten in Denemarken om aan de groene energie EU-doelstelling te voldoen.

groene energieNederland gaat de EU-doelstelling van 14% groene energie in 2020 niet halen. De verwachting is dat Nederland niet verder komt dan 11,4%. Om dit probleem op te lossen heeft Minister Wiebes een truc bedacht. Hij koopt de overtallige duurzame energie van Denemarken. Denemarken zat vorig jaar op 35% duurzame energie en hiermee 5% boven het EU-doel. De verwachting is dat Denemarken in 2020 ongeveer 53 PJ aan duurzame energie boven het EU-doel zit. Nederland heeft een energiegebruik van 2100 PJ en een verwacht tekort van 55 PJ aan duurzame energie. Dat komt dus mooi uit. Een leuk detail is dat in Denemarken ongeveer twee derde van de duurzame energie wordt opgewekt met hout. Een optie waar hier nu veel weerstand tegen is en die wellicht in de toekomst ook in Denemarken niet meer mogelijk is.

In de Middeleeuwen is de Sint Pieter in Rome gebouwd met het geld van de aflaten. Wat gaan de Denen doen met de inkomsten van de groene aflaten. Met het geld, een bedrag tussen de 100 en 200 miljoen euro, gaan zij een waterstoffabriek bouwen. Het is in elk geval mooi dat de Nederlandse overheid een waterstoffabriek ondersteund. Alleen jammer dat deze in Denemarken komt te staan.

Hoe nu verder in Nederland? Opwekken op het platteland is lastig door de beperkte aansluitcapaciteit. Bij elektriciteit is nu de aansluitcapaciteit een schaars goed aan het worden: en wat doe je met schaarse goederen, die ga je sparen. Zo wordt in Amsterdam op de piek maar 44% van de aansluitcapaciteit door datacenters gebruikt. Deze centers claimen in de toekomst veel meer capaciteit nodig te hebben. De vraag is of dat dit zo is. De processen worden inderdaad intensiever met hogere rekensnelheden, maar ook efficiënter. Dus of de maximale capaciteit ook wordt gehaald is de vraag. Het idee is om al deze datacenter op een plek te zetten met een grote aansluiting, bijvoorbeeld bij Almere. Een goed idee, zeker als het wordt gecombineerd met windmolens, die ook een grote aansluitcapaciteit nodig hebben. De aanleg van zonneparken in Flevoland zou jammer zijn gezien de goede landbouwgrond. Misschien kan de Markerwaard met een constructie van zon op het water uitkomst bieden.

Al met al blijft het jammer dat wij weer naar middeleeuwse praktijken toe moeten met groene aflaten om onze EU-doelstelling in 2020 te halen. De volgende vraag is: gaan wij de doelstelling van 16% duurzame energie in 2023 halen of hebben wij dan weer de Denen nodig? Misschien kunnen wij ook nog meer van de Denen leren. Meer dan de helft van alle mest wordt vergist in Denemarken. Als wij dit in Nederland doen hebben wij weer een procentje te pakken ofwel 20 PJ. En dit is wel realiseerbaar in 2030 als wij in elk geval 27% van alle energie duurzaam dienen op te wekken.

Over dit artikel

2 juli 2020 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief