Blog: Hoeveel koeien heb je nodig om 1 huishouden energieneutraal te maken?

Blog: Hoeveel koeien heb je nodig om 1 huishouden energieneutraal te maken?

Met deze vraag stond CCS Energieadvies op de RMV-beurs in Hardenberg en Gorinchem met Bio-Line. Medewerkers van CCS klampten argeloze voorbijgangers hiermee aan. Vaak leidde dit tot interessante en leuke gesprekken. In de praktijk bleek dat velen geen idee hadden wat het juiste antwoord was. Sterker nog, ondanks het feit dat veel melkveehouders veel interesse hadden in vergisting en zich daar ook in verdiept hadden, wist men niet in hoeverre dat te linken was aan het energieverbruik van een huishouden.

De antwoorden liepen dan ook flink uiteen. Sommigen haalden hun telefoon uit de borstzak en begonnen woest te rekenen, anderen gokten maar wat. Een derde groep vroeg gedetailleerd door. Opvallend was dat de antwoorden van de rekenaars en de gokkers niet ver uit elkaar lagen. Het hoogste aantal was, na een uitgebreide rekenpartij, 250 koeien voor 1 huishouden. De doorvragers wilden weten om wat voor huishouden het ging, de mate van isolatie (A of F-label) en hoeveel biogas er uit een ton mest kon worden geproduceerd.

Het antwoord op de vraag is niet eenduidig, maar afhankelijk van veel factoren. Wij gaan uit van een gemiddeld aardgasverbruik van 1.000 m³ per huishouden en een gemiddeld stroomverbruik van 2.500 kWh. Aangezien 10 kWh stroom dezelfde energie-inhoud als 1 m³ aardgas heeft en je om stroom te maken 40% rendement verliest, komt het stroomverbruik neer op 420 m³ aardgas (2.500/10/60%). Dit betekent een totaal 1.420 m³ aardgas. Eén koe geeft 30 m³ mest, waaruit 30 m³ biogas kan worden gehaald. Dit komt overeen met 20 m³ aardgas. Met de mest van één koe kun je dus 600 m³ aardgas (groen gas) produceren.
Het antwoord is dus iets meer dan 2 koeien. Een heel zuinig huis kan volstaan met 1 koe en een grootverbruiker met 3 koeien. Dus alles tussen de 1 en de 3 hebben we goedgerekend.

In het totaal waren er 32 goede antwoorden. Er werden lootjes getrokken om de winnaars te bepalen. De gelukkige winnaars zijn Sjaak Weijers, melkveehouder uit Giesbeek en Hans Hoekstra, melkveehouder uit Nijelamer.

Gefeliciteerd met jullie prijs!

Sjaak Weijers

Hans Hoekstra

Over dit artikel

10 januari 2024 / Auteur: Ing. Ruurd van Schaik

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief