Blog: hoge gasprijs in de zomer

Blog: hoge gasprijs in de zomer

Het zijn bijzondere tijden. Normaal stijgt de gasprijs altijd in de winter, maar nu is er stijging in de zomer. De prijs is bijna € 0,45 per mᵌ afgelopen week! Een fabrieksbrand in Siberië was de directe aanleiding, waardoor de gasaanvoer uit Rusland stokte. Voor alle duidelijkheid, dit is de prijs zonder heffingen, zoals de energiebelasting. Deze gasprijs was al € 0,35 per mᵌ eind juli.

De laatste maanden draaien de fabrieken weer op volle toeren en daarmee is de vraag naar aardgas hard gestegen. Verder zijn de voorraden op zijn laagste stand door de koude winter in Europa. De verwachting is dat de vraag naar aardgas blijft stijgen, maar het aanbod niet. Energiemaatschappijen staan onder druk om te stopen met het ontginnen van nieuwe aardgasbronnen. De maatschappelijke weerstand neemt toe en ook in Amerika is er meer weerstand tegen de winning van schaliegas door de milieuvervuiling, die deed geeft.

Wat betekent de hoge gasprijs voor Nederland?

Voor Nederland betekent dit dat wij telkens afhankelijker worden van Russisch gas. De uitvoer van gas is stevig gedaald zoals in de figuur hieronder te zien is, terwijl de invoer van gas weer hard stijgt na de dip door corona.

Grafiek met in en uitvoer van aardgas

 

Opvallend is dat nu onze gasberging maar voor 38% vol zit, terwijl de prijs nu de pan uitschiet. Dit betekent dat de leveringszekerheid wel eens in gevaar kan komen. Bijzonder is dat hier geen speciale aandacht voor is bij de Nederlandse regering. De visie van de regering is dat de markt het oplost. Andere landen staan daar anders in: daar worden strategische voorraden van gas aangelegd. Nu kunnen wij hier natuurlijk de gaskraan in Groningen weer opendraaien, maar de vraag is of dat nog wel maatschappelijk te verantwoorden is. Beter zou zijn om de duurzame gas alternatieven meer te ondersteunen, zoals groen gas en waterstof. Een extra voordeel van deze alternatieven is dat wij hiermee ook kunnen zorgen dat in 2030 de stroomvoorziening 100% klimaatneutraal is. De tijd dat het niet waait en de zon niet schijnt heb je ook elektriciteit nodig en met aardgas kan via onze bestaande centrales elektriciteit worden opgewekt.

Laat de huidige hoge gasprijs een extra stimulans geven om meer te gaan investeren in de groene alternatieve voor aardgas, namelijk: groen gas en waterstof!

Wilt u hier meer informatie over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Over dit artikel

11 augustus 2021 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief