Blog: Nederlandse energieprijzen het hoogst in de EU

Blog: Nederlandse energieprijzen het hoogst in de EU

De energieprijzen zijn explosief gestegen. En het bijzondere is dat het vooral in Nederland gebeurt. Wij betalen nu het meest in Europa, zowel voor gas als stroom. De volgende twee tabellen laten dat goed zien.

      Energieprijzen 2

Bron: https://fd.nl/economie/1448184/nederlandse-energieleveranciers-vragen-hoogste-prijzen-van-europa-osh2ca7kV9QR

De vraag is nu natuurlijk, hoe kan dit? Vooral omdat dit ook voor de kale energieprijs geldt. Als reden wordt aangevoerd dat Nederlandse partijen marktprijzen sneller doorrekenen aan hun klanten. Als we naar de onderstaande grafiek kijken van de gasprijs is dat inderdaad het geval.

In andere landen, onder andere Duitsland en Frankrijk, worden prijsmaatregelen genomen om de consument te beschermen tegen de stijgingen. De overheid compenseert hier de energiebedrijven met miljarden en in België is een specifieke ondersteuning voor gezinnen met een laag inkomen.

Bron: https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?marketId=5419234

Duidelijk is dat deze explosieve stijging van de energieprijzen tot grote problemen leidt bij grote groepen consumenten. De energierekening wordt wel drie tot vier keer hoger!

Hoe nu verder?

De eerste maatregel zou zijn om de energiebelasting tot 5000 m3 gas tijdelijk op nul te zetten. Dit zou enige verlichting geven. Dit kan ook zonder aanpassing in de wet, omdat vanuit het verleden hier altijd al een apart energiebelastingtarief voor was.

De klassieke oplossing is natuurlijk de vraag verminderen en het aanbod vergroten. Door de hoge prijs is er al een forse vraagvermindering en door de kolencentrales nu weer vol aan te zetten wordt de vraag van aardgas voor elektriciteitsopwekking verminderd. Dan blijft natuurlijk het aanbod vergroten over. Je komt dan toch uit op het verder opschalen van de productie in Groningen. De totale gasvraag is de EU is 400 miljard m3 per jaar. Het Groningen gasveld heeft 40 tot 50 miljard m3 per jaar geproduceerd en de verwachting is dat als we deze productie weer halen, de prijs 25% tot 50% daalt. Dit is de gemakkelijkste en snelste oplossing, maar deze lijkt politiek (nog) niet haalbaar.

Vanuit CCS roepen we op om maximaal in te zetten op de productie van groen gas. Dit kan bijvoorbeeld door de SDE++ subsidie regeling op groen gas permanent open te zetten. Nu kan dit slechts één keer per jaar en als we deze SDE++ ronde niet halen, dan moeten we wachten tot volgend jaar. Binnen een jaar kunnen we hier echter ook enkele honderden miljoenen m3 per jaar mee produceren. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar het is wel duurzaam groen gas én geeft de noodzakelijke boost. Dit lijkt een betere oplossing dan het bouwen van LNG terminals om aardgas te importeren, want hier zitten we nog jaren aan vast om de investering terug te verdienen. Al met al, genoeg oplossingen. Nu is het aan de politiek om hier keuzes in te maken.

Over dit artikel

19 augustus 2022 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief