Blog: SDE++ advies positief voor biogashubs

Blog: SDE++ advies positief voor biogashubs

Op 1 maart jl. heeft het Planbureau van de Leefomgeving het jaarlijkse advies over de SDE++ tarieven gepubliceerd. Voor biogashubs is dit goed nieuws. Er is een nieuwe categorie geopend voor de gemiddelde boer. Dit is tot een biogascapaciteit van 110 kW. Deze capaciteit komt bij de inzet van dagverse mest ongeveer overeen met 180 koeien. Dit komt goed uit, omdat de meeste deelnemers bij biogashubs kleiner zijn dan 180 koeien. Het nieuwe tarief voor deze categorie is € 0,2187 per kWh ofwel € 2,14 per m3 groen gas en voor warmte is het zelfs € 0,2249 per kWh.

Voor de categorie ‘Monomestvergisting middel’, van 110 kW tot 450 kW, is het tarief voor groen gas licht gestegen met 4%. Het tarief voor WKK is gestegen met 21% en voor warmte zelfs met 26%.

Voor grootschalige monomestvergisting zijn alleen de tarieven WKK en Warmte gestegen. Hier kan eigenlijk gesteld worden dat de tarieven van de SDE++ niet interessant zijn voor groen gas, aangezien de marktprijzen daarvoor veel hoger liggen.

De SDE++ wordt opengesteld op 10 september 2024, waarbij het budget is verhoogd tot 11,5 miljard euro. Voor groen gas en hernieuwbare brandstoffen is in elk geval 1 miljard euro gereserveerd. Een nieuw facet is dat overwinsten worden afgeroomd, hoewel de concrete invulling hiervan nog moet worden bepaald.

Samenvattend:
Voor biogashubs kunnen wij nu stellen dat deze rendabel zijn geworden, zowel voor groen gas als directe biogaslevering (warmte). Voor groen gas op boerderijschaal kunnen wij zeggen dat deze nog telkens haalbaar is voor boerderijen met meer dan 300 koeien. Anders blijft alleen de optie van WKK over, mits de warmte rendabel kan worden ingezet.

Wil je meer weten welke kansen de nieuwe SDE++ tarieven bieden voor jouw agrarische bedrijf? Neem dan contact met ons op voor deskundig advies. We zijn op de hoogte van alle denkbare subsidies en verzorgen complete realisaties van agrarische innovaties van bouw tot onderhoud.

 

 

Over dit artikel

6 maart 2024 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief