CCS bij hét EZK-event van het jaar: Partners in Energie-uitdagingen

CCS bij hét EZK-event van het jaar: Partners in Energie-uitdagingen

Natuurlijk was CCS Energie-advies ook dit jaar vertegenwoordigd op de inmiddels derde editie van het jaarlijkse evenement van het ministerie van EZK, RVO en NVDE. De hoofdspreker van dit jaar was Ed Nijpels. Hij sprak vanuit zijn rol als voorzitter van Het Klimaatberaad het publiek toe. Zijn boodschap was dat Nederland, als het gaat om verduurzamen, achter liep maar snel aan het inlopen is. Dat de energietransitie betaalbaar is en dat energiebesparing een grote impact kan hebben. Voor het behalen van de doelstellingen van het energieakkoord voor 2020 liggen we iets achter op schema maar deze doelstellingen zijn zeker nog haalbaar. Bijvoorbeeld de doelstelling dat in 2020 ons aandeel van hernieuwbare energieopwekking is toegenomen naar 14%. Dat percentage ligt nu op 12,4% maar met aangescherpte maatregelen is de 14% nog haalbaar. Daarnaast gaf meneer Nijpels aan dat de kosten voor de energietransitie, circa 4 miljard euro, te vergelijken zijn met de kosten die we uitgeven aan de gevolgen van roken. Een groot bedrag maar goed betaalbaar voor Nederland.

Verder gaf Ed Nijpels aan dat energiebesparing een grotere impact heeft dan onze huidige vraag duurzaam op te wekken. 1 PJ aan besparing zou vergeleken kunnen worden met 3 PJ aan opwekking. Immers, door energiebesparing bespaar je ook kosten en investeringen in duurzame opwekking.
Het thema van energiebesparing was ook de rest van de dag goed vertegenwoordigd. Zo vertelde Liesbeth van Tongeren, nu wethouder Duurzaamheid en Energietransitie van de gemeente Den Haag, over de Wet Milieubeheer die bedrijven verplicht om energiemaatregelen te nemen die binnen 5 jaar zijn terugverdiend. Daarnaast waren er deelsessies over hoe energieconsultants kunnen helpen om inzicht te krijgen in energiebesparende maatregelen en werd er uitgebreid ingegaan op de informatieplicht. Deze verplichting geldt voor bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh energie of 25.000 m³ gas verbruiken. Het houdt in dat ze via het eLoket van het RVO moeten melden welke energiebesparende maatregelen ze nog moeten nemen om aan de Wet Milieubeheer te voldoen.
Bent u ook benieuwd naar welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen die binnen 5 jaar zijn terugverdiend? CCS Energie-advies helpt u graag bij het verlagen van uw energiekosten én bij het voldoen aan de Wet Milieubeheer. U kunt contact met ons opnemen via info@ccsenergieadvies.nl of +31 (0)570-667000. Wij informeren u graag!

Over dit artikel

8 februari 2019 / Auteur: Ing. Dennis Methorst

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief