Gasloos wonen door getorreficeerde biomassa

Gasloos wonen door getorreficeerde biomassa

Gasloos wonen door getorreficeerde biomassa

Het nieuws werd de afgelopen weken gedomineerd door berichten over aardbevingen in Groningen, het terugdringen van de gasproductie, en wat dit in de praktijk gaat betekenen.

In nieuwbouwhuizen en nieuwbouw-complexen kan eenvoudig een warmtepomp worden geïnstalleerd. Bovendien zijn nieuwbouwhuizen zo goed geïsoleerd, dat de bewoners zeker in kamers op het zuiden, graag koeling zouden willen hebben. Een warmtepomp kan in deze huizen zowel voor de verwarming als voor de koeling zorgen. De grootste uitdaging zit in bestaande huizen. Deze huizen zijn niet ingericht op het lage-temperatuur verwarmingssysteem van een warmtepomp. Bovendien hebben deze huizen een hogere  warmtevraag.

Gasloos wonen biomassa torrefactieCCS Energie-advies gelooft in warmtenetten op basis van verwarmingsketels op biomassa (o.a. hout). Er zijn echter nog veel meer biomassa reststromen die vrijkomen, die nu niet gebruikt kunnen worden voor energieopwekking.

Samenwerking gasloos wonen

CCS Energieadvies is een samenwerking aangegaan met Klinkenberg, bouwer van deze installatie en BioLake die een demo-installatie voor torrefactie ter beschikking stelt. Samen werken wij met hen aan oplossingen om ook deze reststromen te kunnen gebruiken voor energieopwekking. Door deze reststromen te torreficeren, een soort roosteren, kunnen er brandstofpellets van gemaakt worden. Hierdoor zijn deze reststromen uniformer qua verbrandingseigenschappen en kunnen ze beter ingevoerd worden in de ketel.

CCS Energie-advies ondersteunt Klinkenberg en BioLake al verschillende jaren bij het opstellen van het procesontwerp, de massa- en energiebalans en de business case van torrefactie. Middels een MIT subsidie van de provincie Noord-Holland wordt verder onderzoek gedaan naar de torrefactie-eigenschappen en de controle van het torrefactieproces om energie-efficiënt een consistente kwaliteit brandstofpellet te maken.

Over dit artikel

3 mei 2018 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief