Gear@SME projectupdate

Gear@SME projectupdate

Het doel van het project GEAR@SME is om energie efficiëntie op de kaart te zetten voor het mkb door samen te werken met de lokale trusted partner. Deze partij, bijvoorbeeld een ondernemersvereniging of parkmanagementorganisatie, is het luisterend oor van hun leden. Daarom kunnen zij een brug slaan van de ondernemers naar energiebesparing. Het GEAR@SME project is erop gericht om deze trusted partners te ondersteunen in dit proces. Wij leveren de instrumenten om in kaart te brengen waar de grootste potentie ligt en hoe deze potentie efficiënt kan worden benut: namelijk door te handelen als collectief. Daarbij is het belangrijk dat wij naast de energetische aspecten van de maatregelen ook kijken naar de extra voordelen die maatregelen met zich meebrengen. Door bijvoorbeeld de verlichting te veranderen naar LED bespaar je niet alleen energie. Wanneer je de kleur en intensiteit van het licht afstemt op de functie van de ruimte kun je namelijk ook de productiviteit verhogen of juist een rustige lunchpauze stimuleren.

In de beginfase van het project is de focus om de gemeenschappelijke elementen van onze methodiek in detail uit te werken. Hieronder vallen onder meer de communicatiestrategie, een handboek voor de lokale trusted partner en een overzicht van de gereedschappen die op bedrijventerreinen kunnen worden ingezet. Het hele consortium zet zijn schouders eronder om deze documenten op te stellen, zodat deze vervolgens samen met de trusted partners in de praktijk kunnen worden gebruikt. Bij de ontwikkeling leggen we nadruk op het gebruik van bestaande hulpbronnen. Het heeft immers geen zin om gereedschap zelf te ontwikkelen wanneer dat elders al op de plank ligt. Zo gaan we efficiënt om met onze tijd.

 

gear@sme

De pilot kan beginnen!

GEAR@SME is een internationaal project, maar specifiek in Nederland hebben we ook grote stappen gezet. Bij de start van het project was immers nog niet bekend met welke concrete casus we aan de slag zouden gaan om onze methode uit te testen. In Platform Ondernemend Meierijstad (POM) hebben wij een zeer geschikte partner gevonden om de methode te testen op de bedrijventerreinen in de gemeente Meierijstad. Jos van Asten laat zien waarom POM zo geschikt is: “Wij werken voor de 900 leden van een viertal ondernemersverenigingen in de gemeente Meierijstad. Die 900 aangesloten ondernemers zijn voornamelijk gehuisvest op bedrijventerreinen en hebben in totaal 27.000 werknemers binnen de gemeentegrenzen en ongeveer 100.000 in totaal. De verschillen in omvang, branche, volwassenheid en huisvesting tussen de bedrijven zijn gigantisch. Zo zijn de hoofdkantoren van Jumbo, Vanderlande, Mars en Sligro in Meierijstad gevestigd, maar werken we ook voor ZZP’ers en kleine MKB-bedrijven als aannemers, machinebouwers en dienstverleners.” Aan variatie dus geen gebrek, wat voor een groot project als GEAR@SME alleen maar positief is!

Van Asten ziet veel mogelijkheden in oudere panden op bedrijventerreinen: “Vrijwel elk nieuw of verbouwd pand voldoet aan de meest actuele duurzaamheidseisen. Zonnepanelen, extra isolatie, LED-verlichting en warmteterugwinning zijn daar regel in plaats van uitzondering. Hoe anders is dat voor oudere panden, huurpanden of bedrijfshuisvesting en de bedrijfsomgeving die niet recentelijk gebouwd of verbouwd is. Met name die laatste groep willen wij met zinvolle, actuele en kostenbesparende tips & tricks ontzorgen. Zo kunnen ook zij hun panden verduurzamen en energie en CO2-uitstoot besparen. Zo kan iedereen profiteren van energiebesparing en bijdragen aan een mooie en duurzame toekomst voor ondernemend Meierijstad.”

De meerwaarde van een trusted partner is voor Van Asten ook meteen duidelijk. Hij is enthousiast over de aanpak van GEAR@SME: “Los van methodes, kennis en bestaande ‘tools’ is persoonlijk contact, vertrouwen en een gezamenlijk belang hierin een grote meerwaarde. Die zaken komen allemaal bij elkaar in de aanpak zoals door GEAR@SME is beschreven. Zowel in tijd als in methodiek sluit deze aanpak aan bij de doelstellingen op duurzaamheidsgebied die wij recent samen met de gemeente hebben vastgesteld. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we binnen dit project gezamenlijk mooie stappen gaan zetten op weg naar een duurzaam ondernemend en energiek Meierijstad.”

Naast POM zijn ook twee andere parkmanagementorganisaties betrokken bij het project. Zij volgen de voortgang op de voet en zijn enthousiast om de ontwikkelde methode in de praktijk te brengen. Bovendien kunnen wij hun ervaringen gebruiken om onze aanpak verder aan te scherpen. Samen leren we immers het meest! Uiteindelijk is het doel om dit op zoveel mogelijk bedrijventerreinen toe te passen, zodat er zoveel mogelijk geprofiteerd wordt van de ontwikkelde aanpak.

Wil jij de voortgang van het project volgen of gebruik maken van onze nuttige gereedschapskist? Schrijf je dan hieronder in voor onze gebouwde omgeving nieuwsbrief of neem contact met ons op.

Over dit artikel

3 december 2020 / Auteur: Dr. Ir. Daniël Bakker

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief