MKB Energy CheckUp: hulp bij energiemaatregelen en meldingsplicht

MKB Energy CheckUp: hulp bij energiemaatregelen en meldingsplicht

Bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken worden vanaf 2019 zelf verantwoordelijk voor het controleren en doorgeven hoe ver ze zijn met het uitvoeren van de verplicht te treffen besparende maatregelen op het gebied van energie. Tot nu toe lag de controle  op de uitvoering van deze maatregelen bij gemeentes en omgevingsdiensten. Met de MKB Energy CheckUp van CCS Energie-advies kunnen ondernemers meteen zien welke maatregelen er genomen moeten worden en hoe hun bedrijven aan de meldingsplicht kunnen voldoen.

Overigens was deze groep  ondernemers al sinds 1993 verplicht om alle besparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Deze verplichting werd in 2008 opgenomen in het Activiteitenbesluit Milieubeheer en riep meteen vanaf het begin vragen op. Wat zijn die maatregelen? Hoe controleren gemeentes en omgevingsdiensten deze?

In 2013 kwamen antwoorden op deze vragen. Er werd een maatregelenlijst ontwikkeld als aanvulling op het activiteitenbesluit. Er werden speciale lijsten opgesteld gericht op bijvoorbeeld kantoren, bedrijfshallen, de zorg en de agrarische sector. De lijsten worden vaak aangevuld en veranderd. Zo kwam er begin 2018 een uitgebreide aanvulling waarin onder andere het besparen bij moderne technologie aan bod kwam, zoals maatregelen voor serverruimtes. Begin 2019 volgt er weer een grote update, met als speerpunt de maatregelen begrijpelijker op te stellen. Ook zijn de lijsten meer uniform en sluiten zij beter aan op de sector waarvoor ze opgesteld zijn.

In 2019 wordt de verplichting voor het rapporteren over de voortgang van de uitvoering bovendien bij de ondernemer en bedrijven zelf neergelegd. Naar aanleiding van de zogenaamde meldingsplicht zullen organisaties dus actief aan de slag moeten met de maatregelen. Zij moeten hun rapportage indienen vóór 1 juli 2019. Overigens geldt deze deadline alleen voor het vermelden of de maatregelen zijn genomen, niet voor de daadwerkelijke uitvoering.

CCS Energie-advies ontzorgt jouw organisatie met de MKB Energy CheckUp! Met het invullen van de scan zie je in één oogopslag wat de voor jou te nemen maatregelen zijn en hoe je aan de meldingsplicht kunt voldoen. Onze consultants gaan graag voor je aan het werk, dat bespaart jou tijd, geld én energie.

Over dit artikel

29 november 2018 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief