CCS Energie-advies ontwikkelt duurzaam tankstation bij de boer

CCS Energie-advies ontwikkelt duurzaam tankstation bij de boer

CCS Energie-advies heeft een droom: meewerken aan duurzame landbouw. Duurzaam transport is daar een onderdeel van. CCS Energie-advies is een aantal jaar geleden begonnen met het realiseren van een tractor, welke aangedreven wordt door groen gas in plaats van diesel. Deze tractor kon op de boerderij gevuld worden met groen gas. Voor CCS Energie-advies kon een volgende fase niet uitblijven; het ontwikkelen van een volwaardig tankstation op een melkveebedrijf, waar de hele buurt zijn auto of tractor kan vullen met groen gas.

Dit tankstation wordt gebouwd op Melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (GLD). Dit melkveebedrijf is onderdeel van Wageningen University and Research Group. Een bedrijf van de toekomst, dus. CCS Energie-advies laat zien, hoe met relatief weinig geld, een tankstation kan worden gebouwd en hoe de operatie in zijn werking gaat.

CCS Energie-advies demonstreert onder andere hoe mest omgezet kan worden naar biogas en hoe dit biogas wordt opgewaardeerd naar aardgas kwaliteit. Het groene gas wordt gecomprimeerd tot ongeveer 250 bar en vervolgens opgeslagen. Om het tanken zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, zijn er drie drukniveaus ontwikkeld. De auto wordt eerst met de lage druk buffer gevuld, gevolgd door de middendruk buffer en tot slot afgevuld op 200 bar. Dit proces voltrekt zich in een paar minuten, net als bij een standaard tankbeurt voor diesel of benzine. Met dit tankstation kunnen tot 40 voertuigen per dag worden voorzien van een volle tank.

Met de ontwikkeling van een tankstation als deze, wordt de boer, naast melkproducent, duurzame brandstofleverancier voor transport.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Interreg 5A project Groene Kaskade.

Over dit artikel

23 januari 2019 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief