EZK evenement: energie-uitdagingen

EZK evenement: energie-uitdagingen

Op 30 januari gaf CCS wederom acte de présence op het EZK evenement: partners in energie-uitdagingen. Tijdens deze interessante middag was er veel gelegenheid om in gesprek te komen met belangrijke spelers op energiegebied. Daarnaast gaven meerdere keynote sprekers een interessant overzicht van de nieuwste ontwikkelingen.

Veel geleerd

EZK EvenementZo gaf Ed Nijpels een bevlogen betoog over de matige voortgang van de reductie van de Nederlandse CO­2 emissie. Hij sprak ook over de noodzaak om hier meer moeite en middelen in te investeren.  Wat de “gekke Henkies” daarover te zeggen hebben, mag volgens Nijpels geen rol spelen. Daarna gaf Wouter Bos, als CEO van Invest NL, een beeld van de soorten financiering die zij voor risicovolle oplossingen met hoge potentie kunnen verschaffen. Lot van Hooijdonk, wethouder gemeente Utrecht en voorzitter van de Commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu van de VNG sloot af. Zij besprak hoe gemeenten stimulerend toezicht kunnen toepassen om de energietransitie te versnellen.

De tweede helft van het EZK evenement bestond uit informatiesessies. In deze parallelle sessies hebben we veel geleerd over de nieuwste ideeën wat betreft het inzetten van verplichtingen voor energiebesparing. Zo kwamen bijvoorbeeld duurzame warmte, aardgasvrij ondernemen en energiebesparing voorbij. Maar er was ook aandacht voor het opwekken en opslaan van duurzame energie. Daarnaast werd ook nog de EZK Energy Award uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor bedrijven die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing.

Wat brengt de toekomst?

Momenteel moeten bedrijven met een bepaald minimaal energiegebruik (meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ aardgas) energiebesparende maatregelen toepassen op zowel hun gebouw als sectorspecifieke activiteiten. Het lijkt erop dat bedrijven in het vervolg hun CO­2 uitstoot van gebouw en proces gescheiden moeten opgeven en de verplichtingen daarop worden gebaseerd. Deze plannen staan echter nog in de kinderschoenen. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving via onze nieuwsbrieven! Ontvangt u onze nieuwsbrieven nog niet? Schrijf u dan hier in!

Over dit artikel

7 februari 2020 / Auteur: Dr. Ir. Daniël Bakker

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief