Blog: Informatieplicht voor energiebesparing, wat is dat?

Blog: Informatieplicht voor energiebesparing, wat is dat?

Informatieplicht energiebesparingDe term informatieplicht hoor je nu regelmatig op de radio in commercials en er is een ook een campagne van de overheid. De vraag is, waar gaat dit over? Het is een gekke term. De overheid vraagt informatie van ondernemers in hoeverre zij energiebesparende maatregelen hebben uitgevoerd. Je vraagt je af, wat gaat de overheid dit aan. Energie besparen doe je als ondernemer graag. Zeker wanneer het geld oplevert. Maar waarom de overheid informeren? Dat duidt meer op controleren en eigenlijk zou controle een betere benaming zijn, maar ja, dat klinkt niet zo lekker.

Toen en nu

De informatieplicht is een uitvloeisel van de oude plicht dat een onderneming alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd korter dan 5 jaar dient uit te voeren. Dit diende vroeger door het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie te worden aangetoond. Je raadt al, wat er vaak gebeurde. Bij het opstellen van de studie kregen wij als energie-adviseur het verzoek om de terugverdientijd net boven de 5 jaar te laten uitkomen.  Om dit euvel op te lossen, heeft de overheid per sector nu een lijst opgesteld met erkende maatregelen, die de ondernemer of organisatie moet uitvoeren en die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Naar mijn mening is dit een goede zaak. Ondernemers motiveren om energiebesparende maatregelen uit te voeren, die geld op leveren. Wie kan daar nu op tegen zijn ? En laten we eerlijk zijn, voor de meeste ondernemingen kan vijf jaar terugverdientijd geen probleem zijn. Ondernemers zijn zelfs bereid flink te investeren in zonne-energie terwijl de terugverdientijd daar een stuk hoger is dan vijf jaar.

Stok achter de deur

De cruciale vraag is, hoe informeer en motiveer je de ondernemer om deze energiebesparende maatregelen uit te voeren. Hier is de overheid weer in zijn traditionele rol gekropen. Controleren met ook nog een deadline van 1 juli dit jaar. Tja, deze manier van motiveren is er vermoedelijk op gericht achterblijvers te motiveren om mee te doen, maar persoonlijk had ik liever gekozen voor een stimulerende aanpak. Laat als overheid zien dat naast financieel voordeel, energiebesparing ook meerwaarde heeft in de bedrijfsvoering! Verspilling aanpakken is altijd goed. Met onze Energy CheckUp website en onze tool MKB Energy CheckUp  laten wij op een speelse en informatieve wijze zien hoe het kan, en het geeft ook overzichtelijk aan welke erkende maatregelen genomen dienen te worden. Controles zijn nu eenmaal niet fijn, maar hopelijk kunnen wij hiermee de pijn verzachten.

Over dit artikel

16 mei 2019 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief