Mooie ontwikkelingen in ons zonthermisch project

Mooie ontwikkelingen in ons zonthermisch project

Dit voorjaar vertelden we over een mooi Europees project waar CCS aan mee ging werken. Het project over thermische zonne-installaties richt zich op systemen die speciaal zijn ontwikkeld voor het klimaat in Noordwest Europa. Nu zijn we een half jaar verder in het project en is het tijd voor een update! We hebben namelijk mooie ontwikkelingen om te bespreken.

Schot in de zaak

Zo gaven we in het vorige bericht aan op zoek te zijn naar testlocaties. Aan de hand van dat bericht kregen we veel reacties, bedankt daarvoor! We hopen volgend jaar te kunnen starten bij een van deze locaties. In Frankrijk en Engeland gaat het nog sneller met het project. In Frankrijk staat op dit moment al een actieve testlocatie met meetapparatuur. Deze locatie is al een maand bezig met het verzamelen van operationele data die ontzettend belangrijk is voor het project! In Engeland wordt op dit moment een vergelijkbare testlocatie gebouwd. De testlocaties verzamelen gegevens over onder andere de temperatuur, debiet en energieopbrengst van de installaties. Met deze informatie is het mogelijk om de zonthermische systemen nog beter te laten functioneren.

In Nederland zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van rekenmodellen om de technische en financiële haalbaarheid van verschillende locaties te kunnen bepalen. Dit ging zeer voorspoedig vanwege het grote aantal reacties dat we kregen! Nu is het tijd voor stap twee en zijn we opnieuw op zoek naar boeren die mee willen doen aan deze tweede ronde. We zoeken boeren met een kleiner verbruik (minder dan 20.000 m3 aardgas per jaar). Met deze boeren willen we beginnen aan een tweede haalbaarheidsonderzoek met de tools die we aan de hand van de eerste ronde hebben ontwikkeld. Als blijkt dat zon-thermie geschikt is voor uw bedrijf, kunt u ook in deze ronde in aanmerking komen voor Europese subsidie en de ISDE-subsidie.

Heeft u interesse om mee te werken aan deze tweede ronde? Neem dan contact op met onze consultant Hanne Oosterhuis

Over dit artikel

30 september 2020 / Auteur: Yannick Baay MSc

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief