Succesvol onderzoek bij Hogeslag-Olst

Succesvol onderzoek bij Hogeslag-Olst

Hogeslag-Olst is een bedrijf dat runderkarkassen verwerkt tot vlees. Het bedrijf heeft daarom te maken met een omgevingsvergunning, waar een energiebesparingsonderzoek bij hoort. Hogeslag-Olst wilde dat onderzoek gebruiken om op een kritische en vernieuwende manier te kijken naar hoe zij energie konden besparen. Omdat zo’n onderzoek veel tijd kost, heeft Hogeslag-Olst aan CCS Energie-advies gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Hogeslag: “Vanuit onze milieuvergunning zijn wij verplicht om een energiebesparingsonderzoek uit te voeren. Hiervoor zochten wij een praktische club, zodat we met de resultaten ook verder konden.” Het onderzoek heeft als doel om maatregelen te vinden die zowel rendabel als technisch haalbaar zijn en de energie-efficiëntie van het bedrijf doen stijgen. Daar kwam alleen een verrassende uitdaging bij kijken.

Het bedrijf is gevestigd in het gebouw waar voorheen de grootste varkensslachterij van Nederland zat. Omdat Hogeslag-Olst andere eisen aan het gebouw stelde, is bijvoorbeeld de gehele koelinstallatie twee jaar geleden geheel vervangen. Het nieuwe koelsysteem is kleiner én moderner waardoor het minder energie gebruikt. Daarnaast is bijvoorbeeld ook het hele kantoor op de 2e verdieping vernieuwd. Deze verdieping voldoet aan de huidige normen van isolatie, warmteterugwinning en airconditioners. Voor de specialisten van CCS was het een uitdaging om maatregelen te vinden die nog genomen kunnen worden. Gelukkig is dat ons gelukt! Daarbij moet je niet denken aan grote nieuwe veranderingen, maar aan het vervangen van thermolabels van de runderkarkassen. Daardoor werkt de koelinstallatie efficiënter,waardoor er minder energie verbruikt wordt.

Concreet maken

De insteek van onze onderzoeken zijn altijd hetzelfde. We willen de resultaten op een inzichtelijke manier concreet maken, zodat bedrijven ook echt wat hebben aan ons werk. Dat doen we door meteen een indicatie te geven van de investering, de besparing en de terugverdientijd van de verschillende maatregelen. Daarnaast brengen we bedrijven ook in contact met gespecialiseerde partijen die hen kunnen helpen met specifieke of onbekende maatregelen. We hopen dat dit bedrijven helpt om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun bedrijf. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook altijd in de kosten!

Dit onderzoek hebben we op een hele positieve manier kunnen afronden. Gelukkig is Hogeslag-Olst dat ook met ons eens: “De samenwerking met CCS Energie-advies was erg prettig. De onderzoeksresultaten hebben ons veel handvatten gegeven om ons energieverbruik verder te beperken.” Ondanks dat het bedrijf de grootste stappen al had gezet, konden we toch nog bijdragen aan verdere verduurzaming.

Heeft uw bedrijf ook te maken met een energiebesparingsonderzoek? Neem dan contact op met onze experts! Het maakt niet uit of er al veel maatregelen zijn genomen of nog bijna geen, samen maken we een plan dat past bij uw bedrijf.

Over dit artikel

10 december 2020 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief