Terugblik op workshop energiecollectieven

Terugblik op workshop energiecollectieven

Dinsdag 4 december heeft CCS Energie-advies 30 gasten mogen ontvangen voor een workshop over energiecollectieven. Vertegenwoordigers van de overheid, onderwijs en het bedrijfsleven schoven aan bij CCS Energie-advies. De workshop werd georganiseerd in het kader van het project BEST Energy CheckUp. Het doel was om gezamenlijk tot een zo effectief mogelijke aanpak te komen, ten behoeve van collectieve energiebesparing en productie van hernieuwbare energie. De mooie mix van achtergronden bracht verschillende uitdagingen en oplossingen aan het licht.

CCS Energie-advies trapte af met de introductie van het project BEST Energy CheckUp en de uitleg over de doelstelling van de dag. Hier volgden vijf interessante presentaties op. Christian Lorist vertegenwoordigde VNO NCW en bracht een analyse van ‘The Dutch Approach’ vanuit het oogpunt van ondernemers. De Italiaanse projectpartners verschaften inzicht in de regelingen die in Italië worden toegepast en wat het beste werkt. John van den Hof, van Saxion Hogeschool, liet zien hoe warmtenetten worden ingezet om duurzame warmte collectief beschikbaar te maken. Tot slot lieten Ulla-Britt Krämer, namens provincie Overijssel, en Elize Radema, namens gemeente Enschede, zien hoe de overheid energiecollectieven benadert.

Guus Mulder, van TNO, sloot samen met panelladen van RVO, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Italiaanse projectpartner ENEA de dag af met een paneldiscussie. Hierin werden de lessen van de dag samengevat en was er ruimte voor extra discussie. Conclusie van de dag: er is geen sprake van concurrentie en samenwerking is de beste oplossing. We moeten zoveel mogelijk leren van elkaar om de beste, collectieve aanpak te vinden.

Over dit artikel

12 december 2018 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief